Barion Pixel
BETÖLTÉS

Úri Muri

Még nem értékelt!

A regény a milleneum esztendejében játszódik egy poros alföldi kisvárosban, ahol még mindig a dzsentri a korlátlan, zabolázhatatlan úr.

4 készleten

Hozzáadás a könyvespolchoz

Áttekintés

A regény a milleneum esztendejében játszódik egy poros alföldi kisvárosban, ahol még mindig a dzsentri a korlátlan, zabolázhatatlan úr.

Főhőse Szakhmáry Zoltán fiatal földbirtokos, aki 350 hold saját és jó pár száz hold bérelt földön gazdálkodik. Egy zaklatott, mámorban fogant eseménysor hátterében bontakozik ki Szakhmáry Zoltán emberi tragédiája. Ő már másként, modern módon akar gazdálkodni, s nem bíz mindent a jóistenre, szembeszegül az évszázadokkal elmaradt gazdálkodási szokásoknak. Ugyanakkor elszakíthatatlan kötelék fűzi osztályához, igazi dzsentriként akar mintagazdaságot teremteni. Ezt a feloldozhatatlan konfliktust csak fokozza a férfi kettős kudarca. Az első kudarc Rozikával, a szép, izgalmas parasztlány szeretőjével kapcsolatos. Ő szereti a lányt, ki tudja, mire lenne képes, de rá kell jönnie, hogy Rozika csak egy paraszthetéra, aki csupán lépcsőfokként használja őt. A második, döntő kudarc házasságában éri: felesége minden újra való törekvését megvétózza: ő ugyanúgy gyűlöli a tanyát, a gazdálkodást, mint Rozikát, a félringyót. A meghasonlott férfi csak egy kiutat talál… A regény Móricz írásművészetének legjobb kvalitásait hordozza: a társadalmi mondandót, a sűrítést és a feszültség állandó fokozását a kiteljesedésig. A pusztító dzsentri világról maradandó érvényű körképet rajzol. Legeza Ilona

KÖNYV RÉSZLETEI
  • Oldalszám: 290
  • Fordította: NA
  • Kötés: Kötött
  • ISBN: 9789636890162
  • Sorozatok: NA
Vásárlói értékelések

A vásárlói értékelések átlaga

Még nem értékelt!

Csak bejelentkezett és a terméket korábban megvásárló felhasználók írhatnak véleményt.

Még nincsenek értékelések.

könyvek tőle: Móricz Zsigmond

Légy jó mindhalálig – Kamaszok – Forr a bor
Original price was: 3.990 Ft.Current price is: 499 Ft.
Betyár
Original price was: 2.900 Ft.Current price is: 499 Ft.
Úri Muri
Original price was: 2.490 Ft.Current price is: 499 Ft.
Forró mezők
Original price was: 2.990 Ft.Current price is: 499 Ft.
Esőleső társaság – Elbeszélések
Original price was: 3.990 Ft.Current price is: 499 Ft.
Úri muri – Talentum diákkönyvtár
Original price was: 798 Ft.Current price is: 299 Ft.

A KÖNYV MEGOSZTÁSA

0
preloader